PLAYING GROUND: ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

PLAYING GROUND: Ψηφιακά Παιχνίδια και Σύγχρονη Τέχνη

Την Τετάρτη 18/12 στις 20:00, στο Automatic Transmission πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Playing Ground: Ψηφιακά Παιχνίδια και Σύγχρονη Τέχνη». H Άννα Λάσκαρη, o Ηλίας Μαρμαράς και ο Γιάννης Σκαρπέλος μιλούν για τα παιχνίδια και τα καλλιτεχνικά εγχειρήματα του ψηφιακού χώρου, τα αλλεπάλληλα επίπεδα και τα διάτρητα σημεία μέσα από τα οποία ατενίζουν το ένα το άλλο. Πώς η καλλιτεχνική πρακτική και έρευνα φαντάζεται τον εαυτό της μέσω του ψηφιακού παιχνιδιού και σε τι είδους συνάντηση προσβλέπει με τους παίκτες του; Πώς προσεγγίζουν οντολογικά το έργο τέχνης τα ψηφιακά παιχνίδια στέκοντας ανάμεσα στους τόπους που κατέχουν διαφορετικά πεδία της τέχνης και της επιστήμης; Οι ομιλητές συλλέγουν στο ίδιο τραπέζι και ανάμεσα σε άλλα ευρήματα: τους κανόνες του παιχνιδιού, τα cheat codes και τις υπονομεύσεις, ένα Jumanji με τις παγίδες του και έναν online μηχανισμό κατασκευής συμπτωματικών ταυτοτήτων.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Playing Ground όπου η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, η Άννα Λάσκαρη, η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη και η Αναστασία Παύλου διερευνούν το πιθανό έδαφος της έννοιας του παιχνιδιού μέσα από διαφορετικά μέσα, πρακτικές και χειρονομίες στον νέο χώρο της πλατφόρμας του Automatic Transmission. Η έκθεση Playing Ground επιδιώκει να δημιουργήσει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 ένα ζωντανό αρχείο που μελετά την έρευνα σχετικά με την έννοια του παιχνιδιού και του παίζειν στην σύγχρονη τέχνη ανοίγοντας διεπιστημονικό διάλογο μεταξύ της εικαστικής έκθεσης, ερευνητών και του κοινού μέσώ δράσεων, workshop, και προσθήκης υλικού στην διαδικτυακή πλατφόρμα του automatictransmission.gr.

Η Άννα Λάσκαρη είναι εικαστικός και ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 2007, όταν επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Από τότε η καλλιτεχνική της έρευνα και παραγωγή εστιάζει στον τρόπο που βιώνεται η ζωή στην Αθήνα Σπούδασε καλές τέχνες στο Pratt Institute στο Brooklyn, video art, web design και flash animation στο New School. Έχει εκθέσει σε οργανώσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ασχολείται με εγχειρήματα public media art.

Ο Ηλίας Μαρμαράς είναι media artist και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε πλαστικές τέχνες, θεωρία του χώρου και φιλοσοφία στο Université Paris VIII. Είναι συνιδρυτής της New Media κολεκτίβας personalcinema.org. Αρθρογραφεί στον τύπο σχετικά με τη media art και τον ακτιβισμό και διευθύνει εγχειρήματα που αφορούν κυρίως την game art και την πολιτική θεωρία. Είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ που αφορούν τις πρακτικές των Κοινών.

Ο Γιάννης Σκαρπέλος διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1996, διευθύνει το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος και συντονίζει την ερευνητική ομάδα GameLab. Ασχολείται με την ανάλυση οπτικών μεγάλων δεδομένων, και θεωρεί ότι τα παιχνίδια και τα κόμικς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Έχει γράψει τα βιβλία: Terra Virtualis: Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου (Νεφέλη, 1999), Ιστορική Μνήμη και Ελληνικότητα στα Κόμικς (Κριτική, 2000) Εικόνα και Κοινωνία: Από την Τεκμηριωτική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία (Τόπος, 2012) και Τα Αβέβαια Σημεία (Τόπος, 2019). Είναι μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας και της International Visual Sociology Association.

Την ομιλία συντονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης, Χριστίνα Πετκοπούλου.